Tuesday, 15 April 2014

Ujian Kelayakan Calon Guru IPG :"))

Tuesday, 15 April 2014



Dipanggil untuk menghadiri Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) makes me feel great. Walaupun ni baru first step nak masuk IPG tu sebab lepasnih still ada Temuduga untuk siapa-siapa yang pass UKCG tu, tapi at least semangat seorang guru berjiwa guru dah mulai meresap ke dalam sanubari. Cewaah.

So, kehadiran entri ni adalah untuk berkongsi sedikit pengalaman tentang UKCG sebab mesti ramai yang tertanya-tanya bout this, right ?

PALING PENTING ! Jangan lupa bawak dokumen yang dia suruh print bagaii tu


Aku kena buad UKCG kat IPG Kampus Pendidikan Islam, Bangi. and korang jgn lupa wear BAJU T-SHIRT PUTIH, SELUAR TRACK AND BERKASUT. POMPUAN PAKAI TUDUNG HITAM. Pakai je dari rumah sebab korang takda masa nak tukar2 baju. Ingat tu !



UKCG ni dibahagikan kepada dua sesi. The first one is the Ujian Bertulis.
For this, my aunt who is a teacher in Kolej Vokasional Kajang told me to search about M-Test in internet.
She thought that dulu dia test macam gitu.
I keep doing research on the night before the UKCG.
But, masa dalam dewan tu ( okeyh, aku lambat hampir 15 minit tpi kena proceed jugak Ujian Bertulis tu tanpa masa tambahan ! Sadis. ) aku terkejut sebab M-Test ada 4 aspek disoal tapi  Ujian Bertulis ada Dua Bahagian.UKCG ni ada 1 je aspek disoal : INSAK.
INSAK ni macam psikologikal test jugak laa. Macam kaunseling test jugak.

Bahagian 1. Ada 135 soalan tak silap. Ada 2 jawapan je. Sama ada YA / TIDAK , WAJAR / TAK WAJAR atau pilihan jawapan yang sukahati kau nak pilih apa.

contohya : Definisi amanah seorang guru ialah :
A : Tidak curi tulang semasa bekerja
B : Mengajar mengikut waktu yang ditetapkan.

Bahagian 2. Ada 60 soalan rasanya. Ada 4 pilihan jawapan. Which are : Tidak Benar Sama Sekali (TBSS) / Tidak Benar (TB) / Benar (B) / Sangat Benar (SB)

contohnya : Saya melakukan seks dengan mana-mana perempuan / lelaki
Then u choose, TBSS / TB / BENAR / SB

So, memang takda jawapan yang tepat.
Tips Penting dari My Aunt, pilih je 1st answer yang terlintas and never change your answer :)

Fitness tymee


After that, ada Ujian Kecergasan pulak kan ?
Ujian Kecergasan terbahagi kepada 5 Aspek.
BMI - 20 %
Sit-Up - 20 %
Kilas Sisi - 15 %
Lompat Quadran - 15 %
Bleep Test - 30 %
* peratus tu aku ingat2 lupa je weyh.

1st. SIT-UP.

Kena buad 5 kali je. tapi 5 kali yang variasi cara.
1- Tangan sentuh lutut.
2- Siku sentuh lutut.
3- Dada rapast peha.
4- Tangan atas kepala.
5-Depakan tangan.

*Kalau dapat buad 5, so fullmark laa kalian.


2nd. KILAS SISI.

Korang berdiri atas line. Ada 1 board kat belakang. Apa yang korang kena buad is sentuh lantai then sentuh board tu dari sebelah kanan, next, sentuh lantai then sentuh board tu dari sebelah kiri pulak.
Masa yang dianggarkan cuma 1 minit. So berapa korang boleh buad. 

*Aku dapat buad 58. Hehe. Power tak?


3rd. Lompat Quadran.

Ada petak then dalam tu ada 4 bahagian yang bernombor. Korang just kena lompat dgn kedua-dua tapak kaki kiri dan kanan masuk bahagian bernombor 1 then 2,34 dan ulang balik.
Masa yang diperuntukkan ialah 10 saat shj.

4th. Bleep Test.

Benda ni susah sikit nak explain. Nak lebih tepat, tanya member PLKN or do research at youtube or google. Simply, dia kena berlari laa. Maksimum sampai level 10 tak silap.
Tapi menurut sumber yg buleh dipercayai, kalau lepas level 6.1 dah  fullmark dah pon.

* I got 7.2 amacam ? Hahaha.


and itu sahaja. Kemudian kalian buleh laa terbongkang dalam kereta parents korang sebab kepenatan dan esok gi jumap Tok Wan, mintak urut. Hahaha.

and, nasihat aku, kat sana cubalah carik seramai mana kawan-kawan. So, takda lah bosan sangat di samping at least dapat mengenali rakan2 1 Malaysia kan ?


Kami satu sekolah. Apabila dak-dak SEPINTAR gi UKCG



Kawan baru. He keep call me "BOSS". Haha


Jangan lupa sapa yang UKCG kat IPG Kampus Pendidikan Islam Bangi, kalau jumpa abang-abang or akak-akak AJK yang pakai baju biru, cakap kat diorang : " AM SHAH kirim salam " Haha.
Maklum lah, terlebih peramah kateko. 

So, GOOD LUCK GUYSS :")) 
SALAM IPG SEMUA :"))




5 comments:

Indctrinacie said...

Bro minta bidang apa?

syahirah horikita said...

bleep test or beep tes??

Adibah Azeli said...

Bleep Test tu lari ulang alik an?apa mksud level?

suhaily sulaiman said...
This comment has been removed by the author.
Syahir Amri said...

Push up tkde ke?

BLOG AM_AZNAN © 2014